Conferința Internațională a Clusterelor, a deschis o cale către finanțările prin „Strategia Dunării”
Trimis de editor la Mie, 10/12/2016 - 10:52
Sub genericul „Clusterele. Strategia Dunării”, în perioada 05 - 06 octombrie а.с., la sala multimedia de la pavilionul Grădinii Botanice din Galați s-a desfășurat timp de două zile cea de a 5-a ediție a Conferinței Internaționale a Clusterelor din România, tema acestei ediții fiind „Clusterele, vectori ai dezvoltării lanțurilor de valoare adăugată din Regiunea Dunării”. Conferința a fost organizată de Parcul Industrial Galați, în colaborare cu Primăria Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi, Ministerul Afacerilor Externe şi societatea Arhipelago, în parteneriat cu Enterprise Europe Network, ClusterAgentur Baden-Wuerttemberg, InPulse, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Previziune Economică, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării, Hungarian National Trading House, IPA Sucursala Galați și Rețeaua de Transfer Tehnologic a Moldovei.
La conferință au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Ministerului de Externe, Ministerului Fondurilor Europene și Academiei Române, reprezentanți ai unor clustere din Austria, Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Franţa, Spania, Danemarca, România, printre speakeri aflându-se Gerd Meier Koecker (ClusterAgentur Baden-Wurttemberg), Cornelia Muraru-Ionel (Cluster manager at IND-AGRO-POL), Thomas Laemmer-Gamp (Director of the European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) și președinte al Grupului Global Innovation and Clusters și Daniel Coșniță, președintele Asociației Clusterelor din România.
Ce este un cluster?
Un cluster științifico-tehnologic este o grupare de persoane juridice și persoane fizice constituită în baza unui contract de asociere, încheiat între organizațiile din sfera științei și inovării sau universități, pe de o parte, și agenți economici, autorități ale administrației publice locale, asociații patronale sau asociații profesionale, persoane fizice, instituții financiare, organizații internaționale, investitori autohtoni sau străini, pe de altă parte. Scopul acestei asocieri este derularea unor activități de cercetare științifică și de transfer tehnologic al rezultatelor științifice și inovațiilor și de valorificare a acestor rezultate prin activități economice.
Un obiectiv – integrarea clusterelor din România cu cele din alte țări riverane
Unul din scopurile conferinței de la Galați a fost înlesnirea relațiilor de afaceri bilaterale între firmele și clusterele europene participante în cadrul sesiunii de brokeraj derulată cu sprijinul Enterprise Europe Network.
Potrivit organizatorilor, integrarea clusterelor din România în cele internaţionale ar putea fi o soluţie pentru reducerea decalajului de competitivitate existent între ţările din Estul şi Vestul Europei, Strategia Dunării – programul finanțat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea Regiunii Dunării reprezentând o oportunitate pentru o astfel de integrare.
O cale pentru finanțări pe „Strategia Dunării”
Directorul Parcului Industrial Galți, Costică Voicu, a declarat că această conferință deschide oportunități de atragere a fondurilor europene în cadrul programului european Strategia Dunării: „Este un eveniment pe care Asociația Clusterelor din România îl organizează la Galați. Se deschide cumva o cale pentru finanțări pe Strategia Dunării în exercițiul financiar 2014-2020.Acest eveniment era necesar în primul rând pentru a ne cunoaște potențialul și pentru a începe câteva proiecte de care Galațiul are nevoie, infrastructură și alte lucrări importante.
Parcul Industrial a fost în situația de a crea anumite structuri, incubatoare de afaceri, clustere și cu aceste structuri de afaceri să putem demara anumite activități care sunt necesare în Parcul Industrial”, ne-a declarat directorul Parcului Industrial Galați.
Costică Voicu a mai precizat că, deși cu o oarecare întârziere, au fost făcuți deja primii pași: „Avem un consorțiu, Danubian Academic Consortium, care cuprinde 13 universități, din localități riverane, de la zona unde izvorăște Dunărea până la Moldova și Ucraina. Odată creat acest consorțiu, am început și cursurile de inovare integrală, care s-au desfășurat la Parcul Industrial. Începem cu lucruri care de mult ar fi trebuit să se întâmple, dar e bine că au demarat și acum, după o perioadă de treisprezece, paisprezece, ani”.
Potrivit reprezentantului Ministerului Fondurilor Europene, Octavian Șerban, există deja premisele ca Galațiul să atragă finanțări europene, atât prin firmele cu capital privat, cât și prin instituțiile din administrația locală: „În ceea ce privește abordarea nostră, este deschisă spre toate inițiativele de acest gen. Chiar avem o foarte bună colaborare cu reprezentanții Galațiului, indiferent dacă sunt din zona de privat sau zona de administrație publică. Ideea este de a îmbunătăți comunicarea. Dânșii să facă mai bine cunoscute necesitățile de aici, iar noi să le înțelegem mai bine și împreună să dezvoltăm proiecte. Deschiderea este totală”, a spus Octavian Șerban.