Reţeaua Întreprinderilor Europene

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care îşi caută parteneri în altă ţară a Uniunii Europene sau care au nevoie de sfaturi privind dezvoltarea unor idei inovatoare ori solicitarea unei finanţări europene pentru activităţi de cercetare se pot adresa Reţelei Întreprinderilor Europene Moldova – Enterprise Europe network Moldova (EEN).
 
Reţeaua reuneşte aproximativ 500 de organizaţii, printre care se numără camere de comerţ, agenţii de dezvoltare regională şi centre tehnologice universitare, precum şi 4000 de profesionişti cu experienţă.
 
„Reţeaua oferă sprijin IMM-urilor, în special celor aflate la începutul activităţii, pentru a le încuraja să devină mai inovatoare şi să-şi consolideze capacitatea tehnologică”, a explicat comisarul european pentru întreprinderi şi industrie, Günter Verheugen.
 
Reţeaua Enterprise Europe nu se opreşte la graniţele UE, ci se extinde pentru a cuprinde şi Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Islanda, Armenia, Israel şi Elveţia. Având în vedere că nici măcar una din zece întreprinderi mici nu are curajul de a se aventura în afara propriei ţări (chiar şi în condiţiile în care barierele naţionale au fost eliminate), reţeaua îşi propune să încurajeze colaborarea dincolo de frontiere.
 
Nu este întotdeauna uşor pentru IMM-uri să urmarească modificările intervenite în reglementările şi politicile UE. De aceea, EEN va fi pentru ele o sursă de informaţii şi de sfaturi cu privire la oportunităţile care le sunt oferite şi la implicaţiile eventuale. De asemenea, reţeaua va contribui la promovarea diferitelor surse comunitare de finanţare – în favoarea regiunilor, politicii sociale, cercetării, mediului – şi va informa Comisia în ce masură politicile şi iniţiativele UE răspund cerinţelor întreprinderilor, fără a le afecta competitivitatea şi potenţialul inovator.
 
Principalele servicii ale reţelei vizeaza sectoare de interes  precum:
 
- internaţionalizare;
- transfer tehnologic;
- acces la finanţări;
- finanţări pentru cercetare;
- legislaţie şi standarde europene;
- proprietate intelectuală;
- luări de poziţie vizavi de legislaţia europeană.
 
Mai multe informaţii despre activitatea internaţională a Reţelei puteţi afla accesând următorul link;
De asemenea, vă stă la dispoziţie şi biroul Reţelei deschis în Republica Moldova, pe care îl puteţi vizualiza accesând link-ul.
 
Publicat la 25 martie 2016